26 Temmuz 2011 Salı

Araç Kiralama Hakkında

Araç kiralama ilk olarak Amerika Sen Berino havalimanında ilk olarak hizmete başlamıştır.Sektör kısa zamanda Avrupa'ya yayılmasıyla 1940 lı yılların en hızlı büyüyen sektörü olup hızlı bir gelişme kat etmiştir.
Havaalanında kiralanan araçların havaalanı vergileri veya ek ücrete ( bunlar sözleşmenizdedir) tabi olduğunu unutmayın. Aracınızı havaalanı dışında bir yerden alarak ek ücretten tasaruf ederken, kiralama ofisine ulaşımınızı kendiniz sağlamanız gerekmektedir.
Şirketle şahısa kiralamanın farkı şöyledir ki;
SATIN ALMA - KİRALAMA FARKI Şirkete alınıp, aktife kaydedilen bir otomobil ile kiralanan otomobil arasında, kiralama lehine çok sayıda avantaj var.

İsterseniz, satın alma olayından başlamak suretiyle, konuyu açıklayalım.

1- Şirkete otomobil satın alınması
a) Yıl içinde alınan otomobil için, alındığı yıl için, yıllık yani 12 aylık amortisman ayırmak mümkün değil. Alındığı aydan, yıl sonuna kadar olan dönem için, aylık amortisman hesaplanıp, gider yazılabiliyor (VUK. Md. 320).

b) Otomobil alımında ödenen KDV, indirim konusu yapılamıyor. Gider ya da maliyet unsuru oluyor (KDV K. Md. 30/b).

c) Otomobilin Motorlu Taşıtlar Vergisi gider yazılamıyor (MTVK. Md.14).

d) Otomobil satıldığında, bundan doğan kazanç için vergi ödeniyor. Ayrıca, düşük oranda da olsa KDV’ye tabi oluyor.

2- Şirkete, personele ait otomobilin kiralanması:
a) Personele, aylık bir kira ödeniyor ve kiranın tamamı, şirket hesaplarına gider yazılabiliyor. Ödenen kiradan, yüzde 22 stopaj (vergi kesintisi) yapılıyor. Bu oranın, yakında aşağı çekilmesi sözkonusu. Sorumlu sıfatıyla yüzde 18 KDV ödeniyor ancak aynı KDV indirim konusu yapılıyor (Bkz. 30 Seri No.lu KDV Tebliği).

b) Otomobil için yapılan masraflar (yakıt, bakım-onarım gideri dahil), şirket defterine gider yazılabiliyor.

c) Otomobilin sahibi olan personel, yıllık kira tutarı 18.000 YTL’yi aşmadığı sürece, bu kira gelirini beyan etmeyecek. Aşması durumunda, tamamını beyan edecek ancak, yıllık tutarı yaklaşık 120 bin YTL’yi aşmadığı sürece, gelir vergisi ödemeyecek hatta üste vergi iadesi alacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder